Escoles bosc: reptes i oportunitats post COVID

«Ara que es parla de ràtios baixes i espais a l’aire lliure, les Escoles Bosc i espais d’aprenentatge a la natura ofereixen una oportunitat vital»

Eva Campomar (Tataküa)

De cara a la conversa online que es celebrarà el proper dijous 25 de juny a les 18h, a través del canal de youtube de l’Ateneu Cooperatiu, volem compartir amb totes volsaltres algunes de les potencialitats que destaquen en el model d’escola bosc per fer front a la nova situació que planteja la crisi de la COVID-19.

En un context post covid-19 les escoles bosc continuen treballant col·lectivament per a poder oferir a la infància contextos d’aprenentatge vius, significatius, creatius i transformadors on la natura és l’escenari, és l’escola. Aquest model d’escola posa al centre la vida, la natura i la infància, contextos saludables i d’aprenentatge que, en aquest context de la covid-19, ens pot obrir la porta a una nova experiència educativa que en altres països ja existeix: l’escolarització compartida.

En èpoques de crisi sempre apareixen solucions creatives, el confinament ens ha donat temps per reflexionar que la humanitat no pot anar més temps contra natura. Un nou paradigma educatiu, d’economia justa, de consciència mediambiental, de respecte, de tornar a mirar les nostres relacions quotidianes i fer-les més sostenibles.

L’escenari actual visivilitza, ara més que mai, les escoles bosc, però la seva feina ja acumula anys de lluita i trajectòria. Les escoles bosc d’arreu de l’Estat volen que el seu sistema pedagògic, destinat als infants de 0 a 6 anys i basat en un aprenentatge en plena natura, estigui homologat. Per aquest motiu, i a través de l’Associació Edna d’Eduació a la Natura, treballen conjuntament en la definició dels criteris de qualitat que les identifiquen per, després, aconseguir que el Ministeri d’Educació autoritzi el seu model.

Un dels reptes de futur és aconseguir l’homologació del sistema, com a Alemanya i el Regne Unit, i s’està fent a Itàlia i Portugal. A la conversa d’aquest dijous tindrem amb nosaltres conversant membres de quatre escoles bosc d’arreu de Catalunya, que ens parlaran des de la seva experiència, compartiran amb totes nosaltres les seves inquietuds i també contestaran totes aquelles preguntes que els hi vulguem fer.

Si vols saber-ne més sobre aquest model, és el teu moment. T’esperem!