Fira Àgora

ÀGORA Fira de l’Economia Social i Cooperativa és la fira d’economia social a les Terres de l’Ebre i té com a objectiu oferir un espai de trobada per reflexionar i aprofundir en allò que considerem comú. Vivim moments en què s’ha demostrat que el capitalisme ferotge necessita una alternativa conscient i sostenible d’organitzar-nos.

La segona edició de la Fira Àgora serà el dissabte 11 de maig de 2.019.

Lloc: Casa de Cultura d’Ulldecona                                         

Organitzat per l’Ateneu Cooperatiu de Terres de l’Ebre 

Promogut per: Generalitat de Catalunya amb el finançament de Ministerio de Empleo y Seguridad Social

La Fira consta d’expositors amb alternatives de consum per a diferents sectors: educatiu, energètic, financer, social. A més, també es realitzen activitats durant la jornada com conferències, tallers i activitats infantils.

Programa d’activitats:

Programa de conferències:

Informació pràctica

Programa
10:30 h – Inauguració de l’Àgora

11:00 h – Conferència Noves cooperatives ebrenques

12:30 h – Conferència Professionals sense ànim de lucre

16:30 h – Conferència Sobirania alimentaria i presentació singular l’Enllaç

18:00 h – Conferència Consum energètic i presentació del singular TESAT

Tallers i activitats matí
11:00 h – Tataküa Koop Contacontes de que fa gust la lluna?
12:00 h – Artra Coop Taller de cordilleria tradicional

Tallers i activitats tarde
17:00 h – Associació R2-T4 + Associació cistinosis Espanya Desfilada personatges Star Wars
18:00 h – Animador infantil Jordi Carré, Companyia escalivada,

Exposicions
– ESS. Un canvi a l’abast de la teva butxaca. Cedida per Ateneucoop Mareseme
– #CREEM. Les cooperatives que s’ha creat a través del programa CoopCrea de l’Ateneu Cooperatiu de Terres de l’Ebre.

I a més foodtrucks Ipso Facto i Delticious i cervesa artesana La Fineta.

20:30 h – Concert de Culs Cults

Requisits
Els requisits per a participar a l’ÀGORA com a expositores són:
• Ser projecte o entitat de l’economia social
• Tenir l’activitat orientada a cobrir alguna necessitat humana
• Tenir un compromís social clar i explícit
• Contribuir a la construcció d’un mercat social
• Actuar amb vocació de transformació social i consciència de sectorData límit d’inscripció 15/03/2019.

Acceptació participació. A partir de la data límit d’inscripció les iniciatives que s’han registrat per a participar com expositores a la fira rebran un correu conforme han estat inscrits. Ens reservem el dret d’admissió i podrem rebutjar les sol·licituds que no s’ajusten a la finalitat de la Fira. En el supòsit de no ser admeses rebran un correu explicant els motius.

Muntatge i desmuntatge d’estands. Es podrà muntar el divendres per la tarda de 15:00 a 18:00 hores, o el dissabte al matí de 10:00 a 11:00.Es podrà desmuntar diumenge a les 20:00 fins les 21:00 hores, o el dilluns de 9:00 a 13:00 hores. Les taules no podran ser desmuntades fins les 20:00 hores del dissabte, i s’haurà de deixar l’espai net d’objectes i de brossa.

Imatge. L’acceptació d’aquestes condicions comporta que doneu permís a ser gravats/des en imatges generals de la fira i amb finalitat sense ànim de lucre.

Responsabilitats
o La neteja i manteniment de l’espai van a càrrec de les expositores que hauran de vetllar per la mateixa.
o El material que s’utilitzi als espais ha de respondre, tan com es pugui, a criteris de sostenibilitat i preservació del medi ambient.
o Les expositores han de tenir cura de la vigilància dels seus estands o del seu espai durant les hores de visita, muntatge i desmuntatge.
o Per preservar el caràcter i finalitat de la fira, cal que els productes exposats i a la venda compleixin criteris de mercat social.
o L’organització de la fira declina tota responsabilitat sobre els danys i perjudicis derivats d’accidents meteorològics, furts, robatoris o qualsevol altre causa de la naturalesa que sigui, que es poguessin ocasionar sobre els béns tant particulars, com d’entitats i d’organismes que participin a la Fira.
o Les expositores hauran de complir amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i així com qualsevol altra normativa vigent de seguretat.
o Les expositores seran responsables dels danys i perjudicis que per acció pròpia, la del seu personal o les serves instal·lacions puguin causar a tercers i al mobiliari o a qualsevol element del recinte.

Participants

És una entitat del tercer sector que desenvolupa projectes, programes i serveis per a l’atenció integral de persones amb discapacitat intel·lectual per a la millora de la seva autonomia, gestiona un Centre Especial de Treball per la inserció laboral en l’àmbit de la cuina, la neteja, la bugaderia, també la jardineria i el manteniment d’edificis.

Cooperativa de treball associat formada, a finals de 2009, per quatre professionals de Xerta i Tortosa, relacionats pels nostres estudis amb l’àmbit de la consultoria empresarial, amb ganes de tirar endavant un model de despatx professional diferent, amb un sistema de govern democràtic i amb clara intenció de cuidar la relació personal i propera de l’assessor amb els clients. Fomentem el cooperativisme amb col·laboracions amb el projecte Aracoop per a la formació de nous emprenedors en programes d’assessorament i com a entitat agrupada de l’Ateneu Cooperatiu de les terres de l’Ebre.

Projecte cooperatiu que gestiona un espai natural, entès com un espai d’aprenentatge actiu, on des de diferents prismes educatius, fem un acompanyament a la infància amb la natura com a referent i el seguiment emocional com la base de les relacions educatives.

Cooperativa agroecològica entre producció i consum a les Terres de l’Ebre, en procés de creació que entre els seus objectius contempla la solució als problemes de distribució i comercialització que tenen la majoria de productors agroecològics, per donar resposta a la logística de manera sostenible i col·laborativa.

Agrícola Sant Josep és una empresa cooperativa fundada al poble de Bot l’any 1962. Ens dediquem a transformar i comercialitzar els fruits dels tres conreus llenyosos més tradicionals de l’agricultura mediterrània: la vinya, l’olivera i l’ametller. Tota la producció és de collita pròpia i procedeix de les terres que conreen els nostres socis i sòcies a la comarca de la Terra Alta.

Promovem habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model alternatiu d’accés a l’habitatge en base a la propietat col·lectiva i el dret d’ús dels habitatges per part de les sòcies. Avui impulsem projectes a Barcelona, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès en una fase més avançada i al Catllar, Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres amb grups de sòcies organitzades al territori.

A Opcions fem fàcil el consum conscient. Et donem informació i t’oferim avantatges per consumir menys i millor. Som una cooperativa sense ànim de lucre que treballem per fer fàcil el consum conscient. Volem que cada vegada més gent incorpori criteris de sostenibilitat i justícia en les seves decisions de consum. Per això, per una banda, oferim informació a través d’un portal web gratuït i publiquem dos quaderns l’any en format paper; per l’altra banda, oferim avantatges de consum i facilitem la gestió de canviar d’empreses de subministrament.

Centre educatiu de la generalitat on es cursa educació secundaria, batxillerat i cicles formatius. Projecte Ecosénia, projecte d’innovació amb el que es busca treballar per aconseguir una gestió sostenible del centre pel que fa al consum de recursos i materials, gestió de residus, etc, en tots els àmbits i espais de la vida escolar i afavorir l’extensió dels hàbits i conductes sostenibles a tota la comunitat educativa.

Divulgació cultural a través de la literatura i altres expressions. També treballem la creativitat a partir del moviment i de diferents eines. Llibreria de segona mà.

La Fundació Privada Gentis és una entitat sense ànim de lucre on treballem per la millora de l’ocupabilitat i el desenvolupament competencial, emocional i social dels col·lectius més desfavorits. A Gentis fem moure l’engranatge per aconseguir la inclusió social plena des de l’acció comunitària, la formació, el mentoratge, la mediació, el suport familiar i la intervenció psicològica i terapèutica.

La Fundació Ulldecona és una entitat sense ànim de lucre constituïda el 2005, que treballa per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’Ulldecona i Barris a través de diversos serveis socials i assistencials. La Fundació treballa amb col·lectius en situació de risc d’exclusió social: gent gran, infància, persones amb discapacitat, persones amb difícil accés al mercat laboral, etc. És per tant l’objectiu principal de la Fundació millorar el benestar de la població d’Ulldecona.

EPI és una alternativa de consum Energètic, que garanteix la millora de la competitivitat i sostenibilitat dels nostres clients al millor preu de mercat, mitjançant serveis personalitzats a cada necessitat. Amb més de 20 anys d’experiència en el sector energètic i l’economia social.

Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya és una associació sense afany de lucre, de defensa, de custòdia i d’estudi de la natura que té especial cura en la millora del medi ambient de les terres de l’Ebre, Priorat, Conca de Barberà i Camp de Tarragona, tot i que el seu àmbit legal és Europa.  Som cooperativa amb l’ecoturisme (juntament amb Fundació Emys, Idària i altres)
A l’Escola de Naturalistes del GEPEC venim nens i nenes que som curiosos de mena! Un cop a la setmana ens trobem, fora dels horaris escolars amb els educadors i deducadores que ens acompanyen. Sempre comencem fent una reunió de naturalistes en la que seiem tots junts en rotllana, ens saludem i cadascú fa les seves propostes segons el que tenim ganes de fer, els educadors sempre porten preparada alguna proposta, però escolten les nostres i ens organitzem segons els nostres interessos

ARTRA és periodisme i gestió cultural a disposició de l’ARTesania i les TRAdicions. Treballem per la recuperació i la promoció d’aquest Patrimoni a les Terres de l’Ebre i ho fem a través de la Comunicació, la Pedagogia i el Turisme Actiu i Sostenible. Però sobretot, des de l’admiració i respecte pel que som i pel que ens rodeja.

Som Mobilitat, SCCL es constitueix com a una Societat Cooperativa de Consumidors i Usuaris, sense ànim de lucre, subjecta als principis i disposicions la Llei 12/2015 de 9 de juliol, de Cooperatives de Catalunya. L’objecte de Som Mobilitat és impulsar totes aquelles accions o projectes que contribueixin a que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, reduint el número de vehicles acumulats a les nostres ciutats.

Surtdecasa.cat és una plataforma digital d’informació cultural de proximitat, amb edicions territorials en diferents punts de la geografia catalana. Un mitjà que vol donar veu a les propostes culturals del territori i ser un punt de trobada de persones que tenen una mirada creativa i innovadora sobre el món. Entén la cultura com un element de transformació social i aposta per la proximitat a l’hora de donar veu a totes aquelles persones i projectes que contribueixen a mantenir viu el país. És un mitjà de comunicació que aposta per enfortir les comunitats culturals locals i un altaveu per mobilitzar coneixement també des de les perifèries.

Activitat cultural audiovisual. Realitzem unes jornades audiovisuals col·laboratives durant 4 dies on els participants creen diversos curtmetratges a contrarellotge. Són unes jornades internacionals amb participants d’arreu d’Europa. El perfil dels participants són actors, actrius, directors, guionistes, tècnics audiovisuals i gent interessada en el món del cinema. La edició del 2019 es celebra el 27, 28, 29 i 30 de juny, és la 4ta edició.

Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Les nostres activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Estem compromesos a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.

Associació d’Usuaris que des del 2012 promou la construcció d’una xarxa de telecomunicacions de comuns per millorar l’accés a internet del territori. D’aquesta manera s’ha creat un ecosistema tècnic i social on poden participar professionals, entitats, ajuntaments, particulars i empreses. Entre tots junts fem xarxa!

Batidora Ediciones és una editorial creada a Valencia, dins l’àmbit d’emprenedoria social com a cooperativa de treball associat, per l’amor a les lletres i a les paraules. Una cooperativa formada per dones emprenedores compromeses amb l’economia del bé comú i la cooperació. Cuando nació el sueño de fundar, de crear una editorial, una casa de libros, el sueño nació vestido con una idea, con una forma de hacer las cosas, de mirar el mundo de otra forma. Por eso libros para una vida mejor, porque entendemos que los libros deben perdurar, volverse compañeros de camino y para eso es necesario publicar con calidad, publicar obras que los lectores deseen leer, necesiten leer y que les sorprendan.

Botiga de roba de materials orgànics i sostenibles ubicada al mercat municipal d’Amposta.

Associació que treballa fent accions per a recollir donatius i poder destinar-los a accions socials a Tanzània. Hem col·laborat en escoles, orfenats, organitzacions de dones, etc. Actualment hem començat el projecte ” Engare” (Aigua amb llengua maasai) on pretenem crear un pou a Simanjiro, a un poblat maasai.