L’habitatge Cooperatiu, una alternativa a la mercantilització de la vivenda

El proper divendres 12 de juny a les 18:00h, a través del canal de youtube de l’Ateneu Cooperatiu TTE, tindrà lloc una conversa en directe sobre Habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Dues membres de l’Associació Co-habitatge La Ràpita, projecte d’habitatge cooperatiu, i un de La Dinamo, fundació que neix amb l’objectiu de fomentar i promoure la implantació del model d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, obriran un debat al voltant d’aquest model.

L’Habitatge Cooperatiu La Ràpita ens aproparan al seu projecte explicant-nos perquè han escollit aquest model, què implica engegar un projecte com aquest i en quin punt es troben actualment. Donaran a conèixer un projecte en construcció arrelat a les Terres de l’Ebre, fent així una crida a totes aquelles persones que puguin estar interessades en formar-ne part. Per altra part, la Fundació la Dinamo compartirà la seva experiència i visió del model, incidint en les implicacions que té un projecte d’aquest tipus i de la importància de la gestió de les cures dins de l’habitatge cooperatiu.

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’us es basa en l’organització cooperativa per a proporcionar vivenda digna a un preu assequible a les persones sòcies. Mitjançant el pagament d’una quota inicial i una quota d’us mensual assequible, les persones sòcies gaudeixen del dret a usar de forma indefinida una de les vivendes.

Aquest model concep la vivenda com un bé d’us i no d’inversió, així que aposta per la seva desmencartilització. Es tracta d’un model col·lectiu que permet desenvolupar projectes de convivència socials, participatius i solidaris, impulsats per les futures persones usuàries.

Formar part d’un projecte d’habitatge cooperatiu implica un transició d’allò individual a  la col·lectivitat. Aquest canvi de mentalitat social és un tema en el que s’ha posat especial èmfasi a partir de la crisi derivada del COVID-19. Sembla que per una part, aquesta crisi ha pogut augmentar l’individualisme i el distanciament social, però, en canvi, ha donat lloc al naixement de moltes iniciatives col·lectives. Nosaltres ens preguntem: pot ser l’habitatge cooperatiu un canvi de paradigma necessari per a afrontar les profundes crisis que ens  assolen actualment?

Si en voleu seguir parlant, aquest divendres a les 18:00h, a través del xat en directe, totes podeu sumar-vos al debat.

Us esperem!