Reflexions | Taula Territorial d’Agricultura 2020: camí cap a una nova ruralitat?

El passat 21 d’octubre de 2020 va tenir lloc la Taula Territorial d’Agricultura 2020 sobre el Despoblament i el Relleu Generacional, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre. Les cooperatives Agràries properes a l’Ateneu detecten que el relleu generacional és una de les principals problemàtiques al nostre territori, partint d’això, ens preguntem: com podem actuar?

Aquest va ser l’objectiu de la Taula Territorial d’agricultura 2020, convidar a diferents agents del sector per tal de proposar estratègies conjuntes i dialogar sobre aquest problemàtica tant acusada a les Terres de l’Ebre.  A la taula hi van intervenir un total de tres ponents i va tenir molt d’èxit d’assistència, amb un total de vint participants, vam comptar amb la presència de Cooperatives Agràries, cellers, administració pública, emprenedors, etc.

El ponent Marc Sampé (Oficina Jove del Consell Comarcal de la Terra Alta) va presenar el projecte Autoestima Rural i va destacar que com a mesura per a pal·liar el despoblament a les zones rurals de les Terres de l’Ebre: “el projecte Odisseu busca incentivar l’estada de joves universitaris a les empreses situades en aquests municipis, a través d’un programa de pràctiques remunerades, per tal de promoure la competitivitat empresarial, així com el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals”.

En Josep Mª Piñol (Fundació URV) va intervenir amb una ponència molt aterrada a la nostra realitat en la que va destacar les bones pràctiques i oportunitats detectades a les Terres de l’Ebre, fent èmfasi en la sociologia com a eix vertebrador. També va intervenir l’Asun Colom (Consell Comarcal Terra Alta) per parlar de  l’Informe Diagnosi del territori des de Terra Alta, una diagnosis tècnica que te com a objectiu obtenir un coneixement socioeconòmic sòlid del territori per a optimitzar la presa de decisions.

Per últim es va realitzar una dinàmica en la que van participar totes les assitents i va permetre crear un espai per a compartir impressions i preocupacions. En destaquem l’alta participació i diàleg entre els agents del sector, que va permetre posar sobre la taula reptes a superar, creació d’una visió compartida, cooperativisme, economia social i models territorials, en definitiva, una reflexió general que va permetre connectar i iniciar un camí conjunt cap a una nova ruralitat